Home » Știință » Oamenii își pot „mirosi” emoțiile reciproc, dar cercetătorii nu știu exact cum

Oamenii își pot „mirosi” emoțiile reciproc, dar cercetătorii nu știu exact cum

Publicat: 14.01.2024

După ce o infecție virală i-a luat simțul mirosului lui Chrissi Kelly, un arheolog american care locuiește în Marea Britanie, ea nu s-a mai simțit ca ea însăși. Era ca și cum „plutea departe”, nelegată de restul lumii. Mirosul, spune ea, este ceva ce ne leagă de natură și de familia noastră, iar fără el nu putem participa pe deplin la viața de zi cu zi. Ei i-a lipsit partea socială a mirosurilor: bucuria profundă de a îmbrățișa pe cineva drag și de a inhala aroma acelei persoane. „Am simțit că viața fără simțul mirosului este în mod profund dezorientantă”, spune ea. De ce? Pentru că oamenii își pot „mirosi” emoțiile reciproc.

Kelly a fost afectată atât de puternic de ceea ce i s-a întâmplat încât a înființat o organizație de caritate numită AbScent pentru a-i ajuta pe oamenii cu pierderi de miros. Percepția lui Kelly că mirosul face parte din identitatea unei persoane primește acum confirmare din rezultatele recente ale cercetărilor.

Un studiu din 2023 realizat de cercetători europeni a arătat, de exemplu, că nu numai că putem simți mirosul fricii sau anxietății altor persoane, dar aceste emoții ne afectează și pe noi înșine. Un alt studiu din China a arătat că oamenii cu o olfacție mai bună au mai mulți prieteni. „Observăm tot felul de efecte comportamentale”, spune Shani Agron, neurobiolog la Institutul de Știință Weizmann (Israel).

Oamenii își pot „mirosi” emoțiile

Oamenii au o istorie lungă de a-și ignora nasurile; chiar și Darwin susținea că simțul mirosului este de „ un folos extrem de slab” pentru oameni. Potrivit lui Bettina Pause, psiholog biologic la Universitatea Heinrich Heine (Germania), un motiv poate fi că olfacția socială se întâmplă în afara atenției noastre conștiente.

„Singurul lucru pe care îl pot ști despre această conversație este că senzația corpului meu se schimbă”, spune ea. Totuși, oamenii par destul de capabili să identifice mirosul altcuiva. Un studiu a arătat că, după ce s-au strâns mâna cu persoane de același sex, oamenii au mirosit reflex mâna dreaptă de două ori mai des decât au făcut-o înainte de salut.

Adunăm destul de multe informații mirosind aroma corpului persoanelor din jurul nostru: ne putem recunoaște familia, putem spune cine este înrudit genetic și putem identifica potențiali prieteni (tindem să ne alegem prieteni care sunt genetic asemănători nouă și au un miros corporal similar), scrie Live Science.

Ne putem identifica membrii familiei după miros

Într-un studiu, majoritatea mamelor noi au putut să-și identifice bebelușul după miros după doar 10 minute petrecute împreună, iar nou-născuții pot să-și recunoască, de asemenea, mama. În plus, un adult poate să potrivească perechi de gemeni identici după mirosul lor corporal, chiar dacă frații trăiesc separat.

Într-un studiu din 2022, cercetătorii de la Institutul de Știință Weizmann au reușit să prevadă care voluntari se vor simți atrași unii de alții doar comparând mirosul lor corporal, o sarcină îndeplinită atât de oameni, cât și de un nas electronic. Oamenii de știință au descoperit că cei care miros similar au fost mai predispuși să se bucure de conversații și să declare că au simțit o chimie instantanee. Acest lucru se aliniază cu cercetări anterioare care arată că alegem subconștient prieteni care împărtășesc unele dintre aceleași gene.

Iată un mod în care oamenii își pot „mirosi” emoțiile reciproc. Dacă am discuta cu cineva care se simte fericit, există mari șanse de a putea detecta starea lor emoțională prin mirosurile care ajung la nas. Într-un experiment realizat în Olanda, voluntarii au urmărit videoclipuri pline de bucurie în timp ce țineau perne absorbante la subraț. Mai târziu, când un alt grup a mirosit pernele, măsurătorile activității musculare a feței au arătat că starea lor de spirit s-a îmbunătățit și la ei: mușchii responsabili pentru zâmbet s-au mișcat mai mult.

De ce este util faptul că oamenii își pot „mirosi” emoțiile?

Iar acesta este un alt mod în care oamenii își pot „mirosi” emoțiile reciproc. Nu numai sentimentele fericite pot fi comunicate prin mirosul corpului. Un studiu din 2020 realizat de Pause și colegii săi a arătat că creierul femeilor reacționează mai puternic atunci când miros transpirația bărbaților care au jucat un joc agresiv și competitiv, comparativ cu mirosul bărbaților care s-au bucurat de un joc calm de construcție. Se pare că femeile au fost de asemenea deosebit de sensibile la mirosurile care semnalau anxietatea masculină. După ce au simțit astfel de mirosuri, au devenit mai evitante față de riscuri și mai puțin încrezătoare.

„Anxietatea este un semnal de, ‘Vă rog, am nevoie de ajutor’”, spune Pause. Acest lucru, crede ea, ar putea explica de ce femeile par mai atente la mirosul anxietății: în trecut, în situațiile stresante, femeile aveau grijă de cei mici și de cei slabi. Astfel de legături evolutive ar putea explica de ce femeile cu nasuri mai atente se descurcă mai bine la teste de empatie, așa cum a relevat un mic studiu din 2022 realizat de Pause și colegii săi.

În general, un nas sensibil pare a fi un avantaj care îmbunătățește viața noastră profund socială. Cei care puteau să deosebească mai bine mirosurile cotidiene au raportat, de asemenea, mai puțină singurătate, a concluzionat un studiu din 2020 care a implicat 221 de voluntari. În alte experimente, oamenii cu un simț al mirosului mai bun aveau o rețea socială mai mare și mai mulți prieteni, iar aceștia se întâlneau mai des cu acei prieteni. Imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMNf) a creierului a arătat că aceleași circuite cerebrale pot fi implicate atât în simțul mirosului, cât și în dimensiunea cercului nostru social.

Un mecanism care încă nu este înțeles pe deplin

Cu toate acestea, pentru moment, mecanismele prin care oamenii simt mirosurile corpului și le traduc în schimbări ale comportamentelor rămân în mare parte un mister. „Este o problemă multifactorială pe care abia acum începem să o dezlegăm”, spune Johan Lundström, neurolog la Institutul Karolinska (Suedia).

Oamenii de știință abia încep să identifice substanțele chimice din mirosul corpului care pot fi responsabile pentru influențarea conexiunilor sociale. Una dintre aceste molecule ar putea fi hexanalul, care emană un miros plăcut de iarbă proaspăt tăiată și pare să sporească încrederea în oameni. Totuși, încă nu știm dacă cei care au mai mult hexanal în mirosul corpului lor sunt percepuți ca mai de încredere, spune Monique Smeets, psiholog social la Universitatea Utrecht (Țările de Jos).

Probabil vor urma mai multe cercetări pentru că, așa cum spune Agron, „pandemia a pus cu adevărat accentul pe simțul mirosului”. Chiar dacă Omicron pare să fie mai puțin dăunător pentru nasurile noastre decât au fost variantele anterioare ale COVID-19, un studiu din 2023 a estimat că 11,7% dintre adulții de origine europeană care au fost infectați cu Omicron au avut o anumită disfuncție olfactivă.

Persoanele cu pierderi de miros pot să rateze modalități importante, dar subconștiente, de a comunica cu alții. Și mirosul ar trebui să fie apreciat, deoarece olfacția este cel mai sincer dintre simțuri, ceva ce, spre deosebire de cuvintele sau expresiile faciale, pur și simplu nu putem falsifica.

„Pot râde chiar dacă sunt trist sau agresiv, dar nu îmi pot schimba intenționat mesajele chimice. Este genul de informație în care poți avea încredere”, spune Pause.

Vă recomandăm să citiți și:

Ciudat, dar adevărat! Lacrimile femeilor pot reduce agresivitatea bărbaților

Ce se întâmplă cu dinții tăi pe măsură ce îmbătrânești?

Mii de oameni au suferit supradoze de Ozempic, medicamentul miraculos pentru slăbit

Chimicalele eterne declanșează răspândirea cancerului, a demonstrat un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship